3 makkelijke manieren om energie te besparen

Home » 3 makkelijke manieren om energie te besparen

Makkelijk energie besparen zonder er veel geld voor uit te hoeven geven is niet alleen goed voor het milieu, maar het bespaard je ook nog eens behoorlijk wat geld. Een mooie combinatie, die zeker de moeite waard is om tijd voor vrij te maken. Het zal je namelijk terugbetalen in meer vrije tijd. En we weten hoe belangrijk vrije tijd voor ons is uit dit artikel . Lees dan deze tips niet alleen, maar maak er direct tijd voor vrij om er een aantal toe te passen.

1. Ververvang lampen door meer energiezuinige lichtbronnen

Een simpele manier om geld en energie te besparen is door de lampen in je woning te vervangen door meer zuinige exemplaren. Door gebruik te maken van ledverlichting zal je 85% besparen tegenover een gloeilamp. Tl-verlichting zal ook een stuk beter zijn, al zijn hier wel verschillen in te vinden qua zuinigheid. Maar ook hierbij kun je tot 85% besparen op energie. Spaarlampen zijn ook uitstekend, met een besparing tot zo’n 80 %. Als je nu nog werkende gloeilampen hebt, hoef je deze niet meteen weg te gooien. Je kunt deze goed gebruiken als back-up voor als er een lamp stuk gaat. Uiteraard dien je deze dan wel weer zo snel mogelijk te vervangen door een energiezuinig exemplaar.

2. Energie besparen door te letten op het verwarmen van de woning

Met een eengezinswoning kun je zelfs tot 750 euro per jaar besparen, door slim om te gaan met het verwarmen van jouw woning. “Stoken voor de mussen” zit niemand op te wachten, dus sluit alle deuren en ramen in het vertrek dat verwarmd wordt. Hiermee alleen al zul je flink besparen. Lukt het jou of de kinderen niet om telkens de deur helemaal dicht te doen. Monteer er dan een deurveer op zodat deze automatisch dichtgaat. De kachel hoeft in de nacht of als je niet thuis bent voluit te staan, iets boven de 13 graden is voldoende om het in de ochtend weer snel warm te hebben. Heb jij een standaard temperatuur waar je de thermostaat altijd op zet? Probeer deze eens 1 graad lager te zetten, hiermee kun je per jaar al tegen de 100 euro besparen.

 3. Bespaar op warmwater

Warmwater gebruikt in veel huishoudens in Europa energie in de vorm van gas of stroom. Gelukkig kun je hier makkelijk op besparen. Let er bijvoorbeeld op dat je de kraan niet helemaal openzet, maar ver genoeg om voldoende water te hebben. Een waterbesparende kraan, douchekop of opzetstuk werken ook uitstekend. Met het gebruik van een boiler stel je deze het liefst in op 60 graden. Het gebruik van een douche timer is een goede manier om bewust te worden van de tijd die je onder de douche staat. Door bijvoorbeeld 5 minuten te douchen zul je niet alleen geld, maar ook veel tijd besparen. Door telkens iets kouder te gaan douchen, bespaar je niet alleen energie, maar het is ook beter voor je gezondheid en je huid volgens onderzoek.  Met thermostaatkraan stel je gemakkelijker de gewenste temperatuur in, hierdoor verspil je minder energie en water door af te stellen. Daarnaast is een zonneboiler en/of een energiezuinige ketel ook mogelijkheden om veel te besparen

Heb je handige tips die ik nog niet beschreven heb? Doe me dan een berichtje ;).

Scroll naar boven