Maakt meer geld verdienen wel zo gelukkig?

Home » Maakt meer geld verdienen wel zo gelukkig?

Geld is voor de meeste mensen in de westerse samenleving een van de belangrijkste dingen in het leven. We doen er de gekste dingen voor, zelfs dingen die we eigenlijk liever niet zouden doen. Vele levens staan in de ban van geld verdienen en het liefst zo veel mogelijk. Dit terwijl er miljoenen mensen eigenlijk niet zo gelukkig zijn. Waardoor ik me afvraag of het wel zo slim is om geld verdienen zo hoog op het lijstje te hebben staan. Want eigenlijk is gelukkig leven hetgeen waar het allemaal om draait. Zou dit niet anders kunnen, is word ik wel gelukkiger als ik meer geld verdien?

Te weinig geld hebben om gelukkig te zijn

Wanneer heb je nu te weinig geld om gelukkig te zijn? Hier is zijn zelfs verschillende onderzoeken naar gedaan, zoals bijvoorbeeld deze van een universiteit in Gent. Het blijkt dat je tot een bedrag van ongeveer 4500 per maand inderdaad gelukkiger wordt van geld. Echter is de hoeveelheid geld op zichzelf niet hetgeen waardoor men gelukkig wordt, het zijn de mogelijkheden die erdoor ontstaan. Hierbij is het dus ook erg van belang wat je met het verdiende geld gaat doen.

Van nieuwe spullen word je niet zo gelukkig

Weet jij nog voor welk product jij het laatst hebt gespaard? Hoe gelukkig je ervan werd toen je het kocht, maar vooral hoe gelukkig je er mee was na een maand. Veel van onze aankopen geven ons een geluk voor een zeer korte tijd. Geld besteden aan nieuwe dingen kopen om ze vervolgens een maand later in een kastje te doen, maakt je niet gelukkig. Beter gebruik je jouw geld om meer vrije tijd te creëren, tijd om jezelf te kunnen ontladen. Leuke dingen doen waar jij je echt goed bij voelt. Hier wordt men dan ook het meest gelukkig van. Het mooie is, dat je hier niet eens zoveel geld voor nodig hebt.

Met kleine uitgaves kun je namelijk al meer vrije tijd vrijmaken. Denk bijvoorbeeld aan het laten bezorgen van de boodschappen, een hoveniersbedrijf inhuren, eten laten bezorgen, of een schoonmaakbedrijf. Met een inkomen van 4500 per maand zijn dit soort dingen makkelijk te doen, waardoor.

Minder geld nodig door minder te kopen

Maar met minder geld kun je zeker ook gelukkig zijn. Het is maar net hoe jij met geld omgaat. Heb jij echt die dure producten nodig, zoals bijvoorbeeld die nieuwe smartphone van een paar honderd euro. Die schoenen die net zo goed lopen als schoenen van 100 minder of die auto die duurder is dan een appartement aan zee in Spanje. Vooral mensen die leukere dingen te doen hebben dan naar hun werk gaan, zouden zich af moeten vragen hoeveel ze over hebben voor een bepaald product. Wil jij echt een week of zelfs een maand werken voor dat hebbeding? Of heb je het eigenlijk niet zo erg nodig en is het meer een opwelling? Een week wachten met een aankoop, zorgt er al voor dat je minder zult kopen. Waardoor je dus meer geld overhoudt waar je echt gelukkig van wordt.

Waar wordt de mens nu echt gelukkig van

  • Meer vrije tijd
  • Betere gezondheid
  • Sociale relaties
  • Fijn werk
  • Uit de schulden blijven
  • Goed om kunnen gaan met stress
  • Gezond leven
  • Ons brein actief houden
  • De buitenlucht in gaan

Zoals je kunt lezen zijn veel van deze dingen goed te doen met minder dan 4500 per maand. Het is dan ook maar net wat je met je geld doet. Door alleen al niet telkens het nieuwste van het nieuwste te kopen in de winkels, maar een paar maanden te wachten en het te open op marktplaats, bespaar je al veel geld. Hierdoor zul je ook direct meer bewust worden door te zien hoeveel mensen iets nieuws kopen en er in zeer korte tijd alweer vanaf willen om weer iets nieuws te kunnen kopen.

Een beter gezondheid kun je al krijgen door bijvoorbeeld gezonder te eten, te sporten of zelf door regelmatig buiten een wandeling te maken. Fijn werk vinden is ook gemakkelijker dan je denkt als je niet de hoogte van het salaris op plek nr. 1 hebt staan, maar te doen wat je echt leuk vindt. Aan de andere kant kan een heel hoog salaris er ook voor zorgen dat je een stuk minder hoeft te werken om gelukkiger te zijn. Uiteraard moet je dan ook daadwerkelijk minder uren maken.

Goed omgaan met stress is iets lastiger, maar er zijn voldoende cursussen en boeken om je hier mee op weg te helpen. Ons brein actief houden door bijvoorbeeld yoga- en mindfulness technieken kunnen ervoor zorgen dat stress verminderd wordt. Al met al je kunt perfect gelukkig zijn met minder. Ook al zijn mensen met een uitkering statistische gezien minder gelukkig, er is voldoende te doen om wel gelukkig te zijn. Het is maar net hoe gek jij jezelf laat maken door de reclames die je ziet of dat de buren “het beste van het beste” hebben gekocht.

Niet overtuigd dat je met minder geld gelukkig kunt zijn door een andere overtuiging aan te nemen? Bekijk dan eens een aantal afleveringen van het programma “Dennis en de vrije geesten”.

Heb je handige tips die ik nog niet beschreven heb? Doe me dan een berichtje ;).

Scroll naar boven