Besparen op boodschappen tips

Home » Besparen op boodschappen tips

Zonder dat we het doorhebben kunnen boodschappen maandelijks een grote kostenpost zijn. Maar lang al deze kosten zijn niet nodig. Het is dan ook goed mogelijk om iedere maand weer veel geld te besparen op boodschappen. Alleen is het voor veel mensen lastig om geld te besparen, maar al te makkelijk gaat men nog even langs de supermarkt. Met de onderstaande tips zal het echter een stuk makkelijker zijn om veel geld te besparen op boodschappen.

De beste tips

  1. Krijg inzicht in de kosten. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar heel veel mensen weten niet exact hoeveel ze kwijt zijn aan boodschappen. Het is zelfs zo dat het vaak voorkomt dat men het niet eens in de buurt komt met schatten van het bedrag. Het is aan te raden om precies bij te houden hoeveel je uitgeeft aan boodschappen, zo kun je ook makkelijk terugkijken hoeveel je nu echt bespaard hebt. Betaal je boodschappen contant. Pin aan het begin van de maand een bedrag en verdeel dit over de weken. Je hebt nu makkelijk door hoeveel je uitgeeft en wat er overblijft.
  2. Ga niet telkens naar de supermarkt voor kleine boodschappen. Het gebeurt maar al te vaak dat men meerdere keren te vinden is in de plaatselijke super. Vaak ook nog eens met de auto, waardoor het helemaal een dure grap wordt. Als je maar 1 keer in de week naar de winkel gaat om de grote boodschappen en 1 keer voor eventuele vergeten dingen en versproducten zoals groente en fruit. Dan moet het goed lukken om alles in huis te hebben. Zal het gebeuren dat je wel eens iets bent vergeten? Dat zal zeker gebeuren, maar hoe erg heb je dat product nu echt nodig. Kan het echt geen 3 dagen wachten? Voor de mensen de met de auto naar de winkel gaan: Reken is uit wat dat vergeten product je gaat kosten als je ernaartoe rijdt (met een koude motor). Veel mensen hebben niet door dat het zomaar 4 euro aan brandstof kost.
  3. Plan de week vooruit. Als je maar 2 keer in de supermarkt bent te vinden, dan is het ook noodzakelijk om vooruit te plannen. Dit plannen alleen al zal ervoor zorgen dat je geld kunt besparen. Niet meer even snel wat makkelijks ophalen en direct nog een paar eigenlijk onnodige dingen. Naast dat het je geld zal uitsparen is het ook nog gezonder. Als men het eten voor de week plant, eet men in het algemeen namelijk een stuk gezonder.
  4. Staar je niet blind op aanbiedingen. Vaak komt het voor dat je het niet echt nodig hebt of niet in die hoeveelheden. Een extra pak wc-papier kan geen kwaad, deze zal niet sneller opgaan. Maar een extra zak chips in de lade, zal waarschijnlijk toch net even iets sneller opgaan dan gedacht. Ook is het nog eens zo dat de aanbiedingen lokkertjes zijn. Waar het ene product goedkoop is, zal een product wat vaak gekocht wordt weer duurder zijn. Op deze manier maakt de supermarkt meer winst en jij dus verlies. Is er een aanbieding bij een voordelige super die precies in jouw planning past, dan kun je hier uiteraard beter van gebruik maken. Heb je meer tijd over dan geld en ga je lopend of op de fiets naar de winkels? Dan doe je er goed aan om alle aanbiedingen na te gaan en bij verschillende winkels producten te kopen die je nodig hebt.
  5. Let er op wat je nog in huis hebt. Vaak denkt men dat er niets meer in huis is om een maaltijd te maken. Maar in werkelijkheid zouden ze nog een week vooruit kunnen. Creatief met eten zijn is dan ook erg handig, maar ook nog eens duurzaam. We gooien met zijn allen al genoeg eten weg, wat natuurlijk erg zonde is. Een website zoals https://www.receptenzoeker.com/ kan je goed helpen met een lekker gerecht te maken met wat je nog hebt. Is er echt niets meer te maken met wat je in huis hebt? Dan weet je in ieder geval wel wat er nog is zodat je geen onnodige dingen zult kopen.
  6. Bewaar eten voor later. Veel ingrediënten zijn de volgende dag nog prima te gebruiken. Zowel als avondeten, maar ook prima als lunch. Het eten hoeft de volgende dag niet eens precies hetzelfde te zijn, je kunt het ook als onderdeel van een gerecht gebruiken. Aardappels kun je bijvoorbeeld opbakken om er de volgende dag een aardappelomelet van te maken https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R199488/aardappelomelet. Lukt het je niet om de volgende dag het eten op te maken, kijk dan eens wat je in kunt vriezen. Bij de action zijn handige invrieszakjes verkrijgbaar voor een paar cent, schrijf erop wanneer je iets in de vriezer hebt gedaan en wat het is. Zo kun je het makkelijk weer eens gebruiken. Bijvoorbeeld op een dag als je denkt dat er niets meer is.
  7. Meer groente eten dan vlees. Naast dat je dit goed merkt in je portemonnee is het ook nog goed voor het milieu en je gezondheid. Vlees is nu eenmaal duur als je het vergelijkt met groente. In het verleden was vlees een luxeproduct wat maar af en toe gegeten werd, iets wat we tegenwoordig niet meer zo zien. Tegenwoordig eten we met zijn allen veel te veel vlees in verhouding met groente. Dit terwijl mensen in de westerse wereld te weinig groenten eten om gezond te blijven. Als iedere dag vlees eten er ingebakken zit, zal het aan het begin wennen zijn. Maar er is makkelijk te leven met 2 keer per week vlees.
  8. Drink eens wat meer water. Er zijn genoeg mensen die geen geld te makken hebben. Maar bij het boodschappen doen zie je het karretje wel vol zitten met flessen frisdrank. Door meer water te drinken zal je niet alleen veel geld besparen, het is ook nog eens een stuk gezonder.
  9. Laat A merken wat vaker liggen. Oké bij sommige producten proef je echt het verschil tussen het A-merk en het huismerk. Maar veel vaker is er geen verschil te proeven. Het hier niet mee eens? Doe dan eens een eerlijke test door verschillende producten met elkaar te vergelijken zonder dat je weet welke het is. Veel bierdrinkers zullen nu vast zeggen, bij pils merk je het meteen. Maar is dit wel zo? Het onderstaande filmpje beweerd anders, veel bier blijkt zelfs uit dezelfde brouwerij te komen. Ga jij de test zelf aan?

 

  • Houdbaarheidsdatum op voeding is erg strak aangehouden om problemen te voorkomen. In de praktijk blijkt het echter dat een paar dagen later of bij sommige producten zelfs meer dan een week later. De producten nog prima te eten zijn. Bekijk eerst goed of het product er nog goed uitziet en ruikt, om daarna door proeven te oordelen of het nog kan. Let erop dat je bij vlees en vis zeker bent van je zaak, anders kun je er goed ziek van worden. Al merk je het vaak al snel als je het pakje ziet of opendoet.
  • Haal groente en fruit op de markt als deze bijna voorbij is. Vaak hebben marktkoopmannen en vrouwen groente en fruit welke er niet zo mooi meer uitzien, maar nog prima te eten zijn. Vaak kun je deze tegen een klein prijsje kopen of soms zelfs gratis meenemen. Anders wordt het namelijk weggegooid.
  • Doe online boodschappen. Woon je ver van de supermarkt of kun je het niet laten om toch nog even die lekkere koekjes bij de kassa mee te nemen? Dan kan online boodschappen doen een uitkomst zijn. Lekker makkelijk bestellen en laten bezorgen, wat vaak ook nog gratis is. Zo is het een stuk gemakkelijker om alleen te kopen wat je nodig hebt. Ook is het nog eens behoorlijk tijdbesparend, waardoor je tijd hebt om bijvoorbeeld geld te verdienen (vanuit huis).

Heb je handige tips die ik nog niet beschreven heb? Doe me dan een berichtje ;).

Scroll naar boven